perjantai 20. huhtikuuta 2018

Meidän hääbudjetti

Häihin käytettävä rahasumma tuntuu herättävän keskustelua vuodesta toiseen. Joidenkin mielestä on turhaa tuhlata yhteen päivään pieni omaisuus kun taas toiset näkevät yhden elämänsä tärkeimmistä päivistä suurenkin rahallisen panostuksen arvoisena. Omasta mielestäni tällainen keskustelu on sinänsä turhaa, sillä erilainen rahankäyttö pätee ihan kaikilla elämän osa-alueilla, ei vain häiden kohdalla. Toisilla on enemmän halua ja varaa panostaa tiettyihin asioihin kuin toisilla aina lähtien asunnosta, autosta, harrastuksista,vaatteista... tämä lista lienee lähes loputon. Mielestäni jokaisella on oikeus käyttää rahansa juuri niinkuin haluaa ja parhaaksi näkee.

Tämän postauksen pääaihe ei ole kuitenkaan ihmisten rahankäyttö vaan meidän hääbudjetti. Tuo alustukseni oli lähinnä siksi, että halusin tässä yhteydessä tuoda esiin oman kantani tähän häiden ympärillä vellovaan rahakeskusteluun. Nyt itse asiaan!


Meidän budjetti muotoitui oikeastaan juhlapaikan sekä cateringin ympärille eli niitä ennen meillä oli oikeastaan vain alustava hahmotelma siitä kuinka paljon olisimme valmiita noista maksamaan. Juhlapaikan ja cateringin hintojen varmistuttua aloimme hahmottelemaan muuta budjettia. Apuna tähän laskentaan käytin ystäviemme viime vuotisten häiden budjettia etenkin juomamenekin osalta, aiempien vuosien hääblogeja sekä tietenkin ihan omaa järkeilyä.

Halusin eritellä meidän budjetin melko tarkkaan, jotta oikeasti näkee kuinka paljon rahaa menee mihinkin. Sain yhdeltä blogini lukijalta myös toiveen avata budjettia täällä blogissa, joten ehkäpä tästä on muillekin apua oman budjetin suunnittelussa.


YLEISET Arvio Toteutunut Maksettu
Hääpaikka 3 000 € 3 200 € 700 €
Catering 4 000 € 36€/hlö
Hääkakku 500 € 0€ (sisältyy cateringiin)
Juomat 1 600 €
Kutsut (+save the date-kortit ja postimerkit) 330 €
Muut paperituotteet (ohjelmalehtiset ym.) 350 €
Kuljetukset ?
Hevoskärryt 250€?
Hääyö 200 €
Edeltävä hotelliyö 150 €
Valokuvaaja 1 100 € 650 €
Videokuvaaja 1 100 € 650 €
Herkkubuffet 200 €
Sikaribaari 150 €
Kankaiset lautasliinat 100 € 75 € 75 €
Juhlapaikan koristeet 200 €
Bändi/DJ 1 500 €
Vieraslahjat 140 €
Vessakorit 50 €
Kiitoskortit 100 €
Vieraskirja 50 €
Morsiuskimppu 80 €
Kaasojen kimput tai rannekukat 50 €
Vieheet 80 €
Juhlapaikan kukat 200 €
MORSIAN Arvio Toteutunut Maksettu
Hääpuku 1 700 €
Huntu 100 €
Kengät 150 €
Laukku 30 €
Alusvaatteet 70 €
Korut 100 €
Meikki 100 €
Kampaus 200 €
SULHANEN Arvio Toteutunut Maksettu
Puku/smokki ?
Smokkipaita 80 €
Liivi ?
Kengät ?
KAASOT JA BESTMANIT Arvio Toteutunut Maksettu
Kaasojen mekot 150 €
Bestmanien taskuliinat 60 €
Kaasojen kampaukset ?
Kaasojen meikit ?
YHTEENSÄ 17 970 € 775 €

Osa näistä luvuista on jo aivan varmoja ja osa taas vielä ihan kysymysmerkkeinä. Matias ei esimerkiksi vielä tiedä, että hyödyntääkö hän olemassa olevaa pukuaan tai ostaako/vuokraako hän smokin. Aivan auki oleva asia on myös mahdolliset kuljetukset. Budjetti tulee siis varmasti vielä elämään. Tällä hetkellä ainakin suunta on ollut positiivinen kun onnistuimme säästämään valo- ja videokuvaajasta lähes puolet alunperin ajatellusta summasta. Yksi mahdollinen säästökohde meillä on myös dj:n valitseminen bändin sijaan niiden ollessa jopa tuhat euroa halvempia. Olemme jättäneet tästä budjetista pois tarkoituksella sellaiset asiat, jotka eivät liity suoraan hääpäivään kuten sormuksen ja häämatkan. Toivoisin, että tuosta summasta saisi nipistettyä sen verran, että häihin käytetty rahasumma pysyisi noin 15 000-16 000 eurossa.

Mielenkiintoista nähdä, että tuleeko tuossa laskelmassa pysyminen tuottamaan haasteita vai olisiko jopa tuon arvioidun summan alittaminen mahdollista. Sen voin ainakin myöntää, että budjettia laatiessa oli vaikeaa miettiä, että mistä pihistää ja mihin panostaa. Voisin jossakin vaiheessa näyttää välikatsausta, että mitä tälle budjetille kuuluu kun summat ovat tarkentuneet ja enemmän ostoksia on tehty.

Millaisia fiiliksiä hääbudjetit herättävät teissä?

Kuva: täältä

4 kommenttia:

  1. Olet kyllä todellakin oikeassa siinä, että budjettikeskustelu käy etenkin morsianten välillä kuumana ja välillä jopa loukkaavana. Olen just samaa mieltä siitä, että on jokaisen parin ihan oma asia, miten paljon rahaa he päiväänsä käyttävät. Tärkeintä on varmasti, että parin osapuolet ovat keskenään samoilla linjoilla.

    Minulle blogeista lukemistani hääbudjeteista on ollut hyötyä suunnittelun alkuvaiheessa, koska se on auttanut huomattavasti hahmottamaan eri asioiden hintoja. Budjetteja lukiessa on myös tajunnut sen, miten hirveän monesta osasesta palapeli koostuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse huomannut ihan saman ja toivoisin, että tällainen turha "hääbudjettikyräily" morsianten välillä loppuisi. Ikimuistoiset ja omannäköiset häät voi kuitenkin järjestää niin pienemmällä kuin suuremmalla budjetila :)

      Itsellenikin kaikki häiden rahanreiät alkoivat oikeastaan hahmottua vasta hääblogien lukemisen myötä eli mielestäni on tosi hyvä juttu jos budjettia on eritelty hieman tarkemmin :)

      Poista
  2. Hei, kuka teille tulee kuvaamaan? Onko sulla muuten vinkkiä kuvaajan valintaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän häät kuvaa Joni Alhonen JA-Medialta (http://www.ja-media.net/). Valitsimme hänet tuttuni suosituksesta ja hänen portfolionsa perusteella. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan noihin eri kuvaajien portfolioihin. Se on mielestäni paras tapa selvittää, että miellyttääkö kuvaustyyli itseä :) Itse laitoin myös "etsitään hääkuvajaa"- tyylisen ilmoituksen Facebookin hääryhmään ja siihen monet kuvaajat linkkailivatkin omia portfolioitaan, jotka kävin läpi :)

      Poista