torstai 30. elokuuta 2018

Hääbändin valinta

Hääbändi oli asia, jonka suhteen harkitsimme pihistystoimia jonkin aikaa. Arvoimme, että ajaisiko hyvä DJ kuitenkin saman asian kun tuossa olisi ollut mahdollisuus isoonkin rahalliseen säästöön. Lopulta kuitenkin bändi voitti tämän pähkäilyn, josta olen tällä hetkellä todella tyytyväinen ja innoissani!

Lopullisen sinetin hääbändin palkkaamiselle oli pohdinta siitä, että mikä häissä on meille kaikkein tärkeintä. Tähän alusta asti vastauksena on ollut, että haluamme häidemme olevan ennen kaikkea meidän elämämme parhaat bileet. Nimenomaan BILEET. Ei tuntikaupalla puheita ja kuluneita hääleikkejä vaan pääpainon tulisi olla rennossa seurustelussa, hyvästä ruoasta ja juomasta nauttimisessa sekä niin villissä tanssimisessa, että seuraavana päivänä jalat ovat taatusti kipeät. Viime kesänä ystäviemme häissä bändi sai ihmiset aivan hulluiksi tanssilattialla ja oli ehdottomasti illan parhaita juttuja, joten tähän livemusiikin voimaan minäkin haluan meidän biletunnelman luomisessa uskoa.

Laitoin jo aiemmin Facebookin muutamaan eri hääryhmään kyselyitä kohtuuhintaisista bändeistä. Meillä tämä tarkoitti maksimissaan noin 1600€ hintaa. Toivoimme, että bändiltä taittuisi mahdollisimman laaja repertuaari biisejä perinteisistä tanssi-iskelmistä oikeasti menevään poprockiin.
Sainkin Facebookin kautta monia hyviä suosituksia, mutta mikään ei kuitenkaan kolahtanut aivan kunnolla. Yhtenä päivänä kanssani huoneen jakava työkaverini puhui puhelimessa tutulleen, joka paini ilmeisesti saman ongelman kanssa ja suositteli tälle heidän häissään ollutta bändiä. Puhelun jälkeen aloin itsekin kysellä kiinnostuneena kollegaltani kyseisestä bändistä ja hänen suosittelunsa vakuuttivat, että kyseessä voisi olla bändi myös meidän mieleemme. Joskus salakuuntelu siis kannattaa ;)

Laitoin vielä samana iltana viestiä tuolle bändille ja sainkin heiltä nopeasti kattavan vastauksen, biisilistan sekä linkin videoon, jossa on näytteet yhdeksästä heidän soittamastaan kappaleesta. Tuon videon jälkeen olimme Matiaksen kanssa molemmat aivan vakuuttuneita näistä äijistä. Meidän häissä soittaa siis Kirkan Haamu.


Monien vertailemieni bändien soittorungot tuntuivat yleisesti ottaen olevan 3 x 45 minuutin setit. Kirkan haamun kohdalla ensimmäinen setti on 45 minuuttia, toinen 60 minuuttia ja kolmas 75 minuuttia. Tämä on mielestäni hyvä jako kun ottaa huomioon, että tanssiosuus yleensä alkaa perinteisesti valssaamiseen sopivilla kappaleilla ja lähtee siitä pikkuhiljaa kohti bileosuutta. Mikäli muuten tuo yläpuolelle upotettu Youtube-video ei näy niin linkkiin pääsee myös tästä.

Bändin mukana saamme juhlapaikalle äänentoiston, valot sekä savukoneen. Meihin yhteydessä ollut bändin laulaja-kitaristi kertoi myös, että heillä on mahdollisuus ottaa keikalle mukaan erittäin pätevä saksofonisti, joka toisi vielä oman tvistinsä musiikkiin. Meillä kävi tuuri senkin suhteen, että Kirkan Haamu sattuu olemaan turkulainen bändi, joten matkakulut Paraisille ovat maltilliset. Bändin palkkio kokonaisuudessaan on noin 1300€ ja mikäli saksofonisti halutaan mukaan niin hänen palkkionsa siihen päälle eli noin 250€. Bändin osalta onnistuimme siis pysymään tuossa 1600€ budjetissa.

Meillä onkin oikeastaan floristia lukuunottamatta kaikki häiden tärkeimmät palveluntarjoajat kasassa. Tuntuu kyllä hyvältä, että tällaiset päätökset on tehty ja voi keskittyä enemmän esimerkiksi hääpuvun metsästykseen, jota jatkan jälleen ensi kuulle varattujen sovitusaikojen merkeissä. Jännää!

Tuleeko muillekin hääbändi vai millä musiikkipolitiikalla teidän häitä vietetään? :)

Kuvat: täältä ja täältä

torstai 23. elokuuta 2018

Miksi häiden videokuvaus on meille tärkeää?

Huomaan usein yllättyväni siitä, että yksi häissä minulle itsestäänselvä ja todella tärkeä asia tuntuu monilla hääpareilla karsiutuvan viimeistään häiden budjettia laatiessa kokonaan pois listalta. Nimittäin häiden videokuvaus.

Täytynee avata hieman tarkemmin, että mihin tämä hämmästykseni oikein perustuu.

Visuaalisuus on aina ollut minulle tärkeää ja pidän valokuvien sekä videoiden ottamisesta kovasti. Olenkin itse harrastanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti videoiden kuvaamista ja editointia noin 10 vuotta. Tämä harrastukseni taisi lähteä aikoinaan siitä kun tein muutamille ystävilleni heidän syntymäpäivinään koostevideot kuvista ja kuvaamistani videopätkistä meidän ystävyyden ajalta. Vuosien varrella olemme kuvanneet myös kavereideni kanssa muutamia huumorimielellä tehtyjä lyhytelokuvia.

Omaa sydäntäni lähimpänä ovat kuitenkin matkavideot, joita olen kuvannut niin kotimaassa kuin ulkomailla tehdyillä reissulla tähän päivään mennessä jo monia. Matkavideoissa parasta on, että reissun tunnelmaan pääsee takaisin aivan eri tavalla videoiden kuin kuvien kautta ja muutkin voivat nähdä, että millainen paikka kyseessä aivan oikeasti on. Tätä en oikein itsekkään kunnolla ymmärtänyt ennen kuin aloin noita videoita tekemään. Näitä 5-15 minuutin mittaisia matkavideoita on myös kiva näyttää perheelle ja ystäville sen sijaan, että käynnistäisi 200 valokuvan käsittävän slideshown, johon yleisön mielenkiinto kuitenkin lopahtaa viimeistään 20. kuvan kohdalla. Huomaan itsekin, että katselen omia matkakuvia melko harvoin, mutta noita tekemiäni videoita useastikin. Olen varma, että näin tulee olemaan myös häävideomme kohdalla.

Juuri videoista paremmin välittyvä tunnelma onkin avainsana sille miksi häävideo on meille niin tärkeä. En halua missään nimessä sanoa etteikö taitava valokuvaaja osaisi vangita hienosti myös kuviin häiden tunnelmaa, mutta oman kokemukseni perusteella se vain silti tulee esiin paremmin videoilta. Tämä taitaa olla melko epäsuosittu mielipide, mutta jos pitäisi valita niin itse valitsisin mielummin häiden dokumentaarisen videokuvauksen ja potretti valokuvat kuin pelkkää dokumentaarista valokuvausta.

Toisaalta ymmärrän hyvin pareja, joille videokuvaus on toissijaista valokuvauksen rinnalla. Useimmille valokuvaus kun on huomattavasti "tutumpi ja turvallisempi" vaihtoehto. Varsinkin jos budjetti on rajallinen niin videokuvaus voi tuntua helpolta säästökohteelta. Lisäksi monien käsitys juhlien videokuvaamisesta saattaa perustua vuosien takaisiin kotivideoihin, joissa tärisevällä kädellä kuvannut sukulaissetä on yrittänyt opetella käyttämään juuri hankittua videokameraansa eikä videota ole tietenkään editoitu lainkaan. Näitä löytyy minunkin lapsuudestani :D

Videokuvaajaa häihin etsiessä kannattaa ehdottomasti tutustua tarkasti eri kuvaajien portfolioihin samalla lailla kuin valokuvaajien kanssa. Tyylejä kuvata ja editoida häävideoita on niin paljon erilaisia, että on tärkeää olla varma, että kuvaajan kädenjälki miellyttää juuri teitä. Tarjouspyynnöissä kannattaa myös huomioida, että mitä kaikkea kyseiseen kuvauspakettiin kuuluu. Osa kuvaajista tarjoaa pelkästään noin 5-10 minuutin mittaisia koostevideoita, joissa yleensä videon taustalla soi musiikki ja videoiden alkuperäisiä ääniä kuuluu vain vähän tai ei ollenkaan. Jos häistä haluaa myös pitemmän, usein 45-60 minuutin mittaisen videon, jossa kuuluu esimerkiksi puheita, saattaa tälle tulla jonkin verran lisähintaa. Joskus taas nämä kummatkin versiot kuuluvat koko paketin hintaan, mutta kannattaa siis aina varmistaa mitä on ostamassa. Jos budjetti on tulossa vastaan niin hintaa voi saada alas pyytämällä vain yhden videon.

Voisin höpistä tästä videokuvaus-asiasta ihan liikaakin, mutta eiköhän tässäkin jo tullut tämän postauksen pointti esille, että miksi häiden videokuvaus on meille niin tärkeää. En ole koskaan törmännyt siihen, että joku olisi katunut laittamaansa summaa häiden videokuvaukseen, mutta useammilta olen sen sijaan kuullut harmitteluja jälkikäteen siitä, että häistä ei ole jäänyt kunnollista videomateriaalia. Itse tiedän, että näin todellakin kävisi meille jos häitämme ei videokuvattaisi.

Olisi tosi kiinnostavaa kuulla, että millaisia ajatuksia häiden videokuvaus teissä herättää? Jääkö se pois kenties "ylimääräisenä turhakkeena" vai onko muita, jotka suhtautuvat siihen samalla intohimolla kuin minä? :D

Kuvat: täältä, täältä ja täältä

sunnuntai 19. elokuuta 2018

Häämatkalle Kreikan saaristoon

Tänään ajattelin kirjoitella ensimmäistä kertaa meidän häämatkamietteistä. Tai ehkä tarkemmin sanottuna avata meidän ajatuksia ensimmäisen häämatkan suhteen. Haluaisimme nimittäin lähteä heti muutaman päivän sisällä häistä häämatkalle, mutta heinäkuu ei tunnu kovin fiksulta ajankohdalta sellaisille kaukokohteille, joita olemme harkinneet potentiaalisiksi häämatkakohteiksi. Mikä siis ratkaisuksi tähän? No tietenkin kaksi häämatkaa!

Tuntuu, että nykyään kahden häämatkan tekeminen on yhä suositumpaa varmasti juuri tuosta mainitsemastani syystä. Tuntuu ihanalta ajatukselta, että heti häiden jälkeen pääsisi johonkin kaksin rentoutumaan tuoreena avioparina. Kuitenkin kesäaikaan tuntuu järkevimmältä matkustaa johonkin suhteellisen lähelle ja jättää kaukokohteet myöhemmäksi seuraavalle talvelle.

Alettuamme pöyrittelemään sopivia kohteita ensimmäiselle häämatkalle nousi Kreikan saaristo oikeastaan heti suosikiksemme. Näissä kohteissa meitä houkuttelee etenkin meri, kreikkalainen keittiö ja idylliset pikkukaupungit. Haluamme häämatkan olevan kiireetön, mutta meistä kumpikaan ei jaksaisi löhöillä kokonaista viikkoa pelkästään uima-altaan reunalla. Meitä kiehtookin mahdollisuus etenkin vesiaktiviteetteihin kuten surffaukseen ja sukellukseen.

Varsinaiseksi häämatkakohteeksi harkitsimme ensin Kreikan kaunista Mykonosta. Tuo vaihtoehto karsiutui kuitenkin melko nopeasti pois saatuamme selville, että tuo pieni saari on etenkin keskikesällä todella täynnä turisteja ja suosittu etenkin bileiden perässä juoksevien nuorten kesken. Faktahan toki on, että heinäkuun puolessa välissä muita turisteja on suhteellisen hankala päästä pakoon missään Etelä-Euroopan lomakohteessa, mutta olisi kuitenkin kivempi jos väkeä ei olisi aivan tungokseksi asti. Samasta syystä emme edes harkinneet Santorinia kohteeksi tälle reissulle, vaikka olen siellä pitkään halunnutkin käydä.

Tällä hetkellä olemmekin eniten innostuneita kuulemamme ja lukemamme perusteella Zákynthoksen saaresta. Kyseiseen kohteeseen on tarjolla runsaasti eri matkanjärjestäjien pakettimatkoja, mutta myös erillisten lentojen ja hotellin varaus onnistuu helposti. Tämän lisäksi puitteet haaveilemillemme vesiaktiviteeteille pitäisi olla Zákynthoksella kunnossa.

Meille tämä ensimmäinen häämatka tulee olemaan niin sanotusti "extra-häämatka" eli tähän emme halua panostaa rahallisesti yhtä paljon kuin häiden jälkeisellä talvella tehtävään pitempään häämatkaan. Kuitenkin kun kyse on häämatkasta niin olemme valmiita maksamaan  normaalia enemmän tasokkaasta hotellista, joka toivomamme mukaan olisi melko pieni boutique- hotelli rauhallisella paikalla.

Zákynthokselle kun tosiaan löytyy sen verran paljon vaihtoehtoja lentojen ja hotellien suhteen niin emme ole vielä pitäneet kiirettä matkan varaamisen suhteen, mutta varmasti loppusyksyn tai alkutalven aikana alamme kartoittamaan vaihtoehtoja tarkemmin.

Millaisia häämatkahaaveita teillä on ja onko muillakin aikeissa tehdä kaksi häämatkaa? :)



Kuvat: täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Hääparin shamppanjalasit

Aloin tovi sitten etsiskelemään netistä shamppanjalaseja minulle ja Matiakselle hääpäiväksi (anteeksi kielipoliisit, mutta en suostu kirjoittamaan samppanja, koska se vain näyttää niin typerältä :D). Näin jonkin verran shamppanjaan perehtyneenä halusin tulppaanin muotoiset lasit, sillä niissä kyseinen juoma pääsee parhaiten oikeuksiinsa ja ne ovat omaan silmääni perinteisiä skumppalaseja kauniimmat.

Halusin hieman erikoisemman muodon lisäksi, että laseissa olisi jokin muukin juttu, joka toisi niihin hieman näyttävyyttä, esimerkiksi lasien koon kautta. No go- listalla olivat kaikenmaailman härpäkkeet laseissa kuten huntu- ja rusettikoristeet tai sydän- ja sormuskuvioinnit. Oikeastaan ainoa koristus, jota voisin harkita laseihin olisi joko meidän nimikirjaimet tai jokin muu hyvin simppeli teksti.

Löysin netistä muutamia ihan kivoja vaihtoehtoja, mutta olin kuitenkin epävarma, että tulisivatko lasit ensinnäkään ehjinä perille ja mikä olisi niiden todellinen laatu. Haluan nimittäin, että nämä lasit kestäisivät hyvin käyttöä ja aikaa, jotta niistä voisi kilistellä myös tulevina hääpäivinä tai muina juhlahetkinä. Yhtenä päivänä hoksasin, että niin, mehän olemme heinäkuussa matkustamassa Champagneen Ranskaan eli jos jostakin pitäisi löytyä täydelliset shamppanjalasit niin sieltä. Enkä ollut väärässä!

En edes ollut reissussa vielä ehtinyt suoda ajatusta lasien metsästykselle kun toisena reissupäivänä nämä lasit tulivat vastaan eräässä Reimsin kaupungissa sijaitsevassa shamppanjakaupassa, jossa satuimme poikkeamaan. Iskin silmäni näihin normaalia suurempiin shamppanjalaseihin heti kun astuimme tuohon pienehköön puutiikkiin sisään. Hyllyssä oli sopivasti juuri viimeiset kaksi kappaletta näitä laseja ja hinta taisi olla yhteensä noin 16€ luokkaa, joten ei paha!

Tuosta yllä olevasta kuvasta hahmottaa ehkä parhaiten lasien kokoa eli vasemmalla puolella on toinen näistä häälaseista ja oikealla niin sanotusti normaalin kokoinen shamppanjalasi. Eipähän tarvitse olla turhan usein täyttämässä lasia hääjuhlan aikana :D

Ovatko muut hääparit innostuneet ostamaan omat lasit kuohuvalle hääpäivää varten? :)



sunnuntai 5. elokuuta 2018

Hääpäivän painajaiset

Osasin kyllä jossain vaiheessa odottaa, että ne alkaisivat, mutta kun muutama kuukausi sitten sain niistä ensimmäisen yölliseksi vieraakseni niin täytyy myöntää, että olin hieman ihmeissäni. Nytkö se jo alkaa?

Nimittäin hääpainajaiset.


Vaikka rakastan juhlia ja niiden järjestämistä niin jostakin syystä näen usein ennen isompia kekkereitä unta, että kaikki mahdollinen menee juhlassa pieleen. Siis aivan kaikki. Esimerkiksi ennen omia ylioppilasjuhliani näin unen, jossa juhlapäivänä yo-lakkini oli jostakin syystä ainakin 10 kokoa liian suuri ja päätynyt koulumme akvaarion pohjalle. Tietenkin olin myös tuossa unessa ollut aivan siinä uskossa, että juhlat ovat jonain toisena päivänä, joten minulla oli ylläni ihan tavalliset arkivaatteet eikä kotonamme ollut vieraille mitään tarjottavaa. Vastaavaa unta näin myös meidän kihlajaisjuhliemme lähestyessä.

Häät ovat selkeästi myös alitajunnassani isompi juttu kuin ylioppilasjuhla tai kihlajaiset, sillä viime yönä minua riivasi jo kolmas hääpainajaiseni. Häidemme oli määrä olla seuraavana päivänä, mutta en ollut saanut aikaiseksi lähettää kutsukortteja, joten juhliimme oli tulossa vain perheeni sekä muutama sukulainen. Tämän lisäksi koekampaus- ja meikkini oli ollut aivan täydellinen katastrofi, mutta asialle ei voinut enää siinä vaiheessa mitään kun aikaa häihin oli vain yksi yö. Ajauduin tämän vuoksi kunnon riitaan meikkaaja-kampaajan ja hänen miehensä (??) kanssa ja tietenkin kävi ilmi, että he olivat osakkaina myös meidän pitopalveluyrityksessä ja aikoivat kostoksi tehdä häihimme vain pahoja ruokia. Myös hääpuvulleni sekä kaasojeni mekoille oli ilmeisesti tapahtunut jotakin sillä minulla oli valittavana vain kerman sävyisiä toinen toisteen rumempia tafti- ja satiinipukuja ja kaasojen pitsisistä mekoista puuttui kokonaan aluskangas. Voinette kuvitella helpotukseni kun heräsin ja tämä niin todelta tuntunut uni vihdoin päättyi!

Hassua näissä juhlien täydellistä epäonnistumista koskevissa unissani on ollut se, että en ole kertaakaan mielestäni ollut mitenkään stressaantunut juhlista tai aidosti huolissani siitä, että jokin menee pieleen. Häidenkään suhteen en voi sanoa olleeni ainakaan vielä stressaantunut mistään pienempiä yksittäisiä turhautumisia lukuunottamatta. Tämä viimeöinen uneni kuitenkin innoitti miettimään, että mitkä olisivat oikeasti pahimmat pelkoni hääpäivän suhteen. Jätin tästä listasta pois kaikki oikeasti pahimmat skenaariot, kuten oma tai läheisen ihmisen vakava sairastuminen tai kuolema. Pitäydytään siis hieman kevyemmissä hääpäivää koskevissa epäonnistumisissa.

Hääparin eli meidän sairastuminen hääpäiväksi on ehkä peloistani suurimpia ja jopa realistisimpia. Onneksi häämme eivät ole keskellä pahinta influessakautta, mutta aina voi huonolla tuurilla saada jonkin ikävän kuume- tai vatsataudin. Kaverini kertoi kerran oman ystäväpariskuntansa Afrikassa vietetyistä häistä, jossa niin hääpari kuin 90% vieraista oli jonkin mahapöpön kourissa ja vessassa jouduttiin juosta jopa kesken vihkimisen. Tämä olisi kyllä jo todella karua!

Lässähtänyt tunnelma ja tylsistyneet vieraat olisivat ehkä selkein merkki häiden epäonnistumisesta. Meille on tärkeää, että häämme ovat ennen kaikkea loistavat bileet, joissa vieraamme viihtyvät toivottavasti pitkälle yöhön. Rehellisesti sanottuna en usko meidän vierasjoukolla, että häidemme tunnelma olisi mitään muuta kuin hyvä, mutta tähän voi ainakin itse vaikuttaa pohtimalla huolellisesti istumajärjestystä sekä juhlien kulkua niin, että kaikki olisi mahdollisimman sujuvaa ja turhaa odottelua ei tulisi liiaksi. 

Häälookin mahdollinen epäonnistuminen on varmasti monen morsiamen huolena. Ainakin jos itse saisin valita yhden päivän elämästäni, jolloin haluan näyttää kaikkein upeimmalta niin se olisi ehdottomasti hääpäivämme. Toivon, että pääsemme kampaaja-meikkaajani kanssa hyvään yhteisymmärrykseen heti koemeikissä- ja kampauksessa ja tietenkin, että hänen tyylinsä miellyttää omilla kasvoillani. Tämän vuoksi haluaisinkin mennä tuohon koekampaukseen- ja meikkiin riittävän ajoissa, että olisi vielä aikaa etsiä tilalle toinen ammattilainen tarvittaessa. Toivon ja tällä hetkellä myös uskon täysillä siihen, että tälle ei kuitenkaan tule tarvetta! Tähän häälookin epäonnistumiseen voisi liittää myös häämekon pahan likaantumisen tai jopa hajoamisen kesken juhlan. Itse haaveilen tällä hetkellä suhteellisen vartalonmyötäisestä hääpuvusta laahuksella, joten nuo ominaisuudet eivät ainakaan vähennä riskiä edellä mainituille peloille.

Sade hääpäivänä. Asia, johon varmasti voi itse kaikkein vähiten vaikuttaa, mutta silti niin inhottava juttu. Tästä olen kuitenkin yrittänyt ajatella, että ainakin olemme niin sanotusti tehneet kaikkemme välttääksemme sadetta hääpäivänä. Meillä on hääpaikka Turun seudulla, jossa on tilastollisesti vähemmän sadepäiviä vuodessa kuin muualla maassa. Tämän lisäksi häämme ovat Ruisrock- viikonloppuna ja mikäli on asiasta vähänkään perillä niin tietää, että Ruisrockissa on lähes AINA hyvä sää. Tämän hyvän onnen olisi siis syytä jatkua vielä ainakin ensi vuonna! Toisaalta rakkaan kotimaamme hyvinkin vaihtelevat sääolot huomioon ottaen on mielestäni tärkeää valita jo lähtökohtaisesti sellainen juhlatila, jossa kaikki viihtyvät hyvin sisälläkin huonon sään sattuessa.


Ovatko muut tulevat morsiamet nähneet enemmän tai vähemmän vakavia painajaisia hääpäivän epäonnistumisesta tai mitkä ovat teidän pahimpia pelkojanne häiden suhteen?

Kuvat: täältä, täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä