torstai 18. huhtikuuta 2019

Hääviinien valinta ja muita ajatuksia hääjuomista

Muutama viikko sitten järjestimme ensimmäisen yhteisen kokoontumisen niin sanotulla hääcrew- porukalla eli mukana olivat minun ja Matiaksen lisäksi kaasot ja bestmanit. Meidän hääcrew:ssä kaikki kaasot ovat hyviä ystäviä keskenään kuten myös kaksi bestmaneista ja kolmaskin bestman tuntee kaksi muuta oikein hyvin. Kaasot ja bestmanit ovat nähneet toisensa kaikki ainakin jokusen kerran ennen, joten kukaan ei ollut toisilleen täysin entuudestaan tuntematon.

Illan pääagenda oli hääviinien maistelu ja valitseminen. Olimme hieman kartoittaneet etukäteen häämenun perusteella Matiaksen kanssa, että minkä tyyliset viinit tuohon menuun sopisivat parhaiten. Häämenumme ei tosin ollut tuolloin vielä täysin lukkoon lyöty, mutta pääosin suuntaviivat olivat selvillä. Emme voi sanoa olevamme mitään Master of wine- tason viiniasiantuntijoita, mutta jonkin verran tietoa eri viineistä meiltä kuitenkin löytyy ja olenpa itse muutama vuosi sitten viinikurssinkin käynyt. Meillä on suunnitelmissa hakea häiden juomat ainakin pääosin Latviasta ja Virosta, joten seuraavaksi piti kartoittaa, että mitä viinejä saisi sekä Alkosta maistelua varten että Latvian/Viron Superalkosta. Ihan umpimähkää kun ei viitsisi valintoja tehdä. 

Juomien suhteen meillä on ajatuksena, että ruoan kanssa tarjottavat viinit voivat olla hieman kalliimpia ja ne tarjoillaan ehdottomasti lasipulloista. Myöhemmän illan rientoihin taas tulemme todennäköisesti valitsemaan viinejä, joita myydään hanapakkauksissa.

Alkumaljoiksi meillä oli vaihtoehtoina Freixenet Cava Carta Nevada, Freixenet Cordon Negro Cava Brut, Freixenet Ice Cuvee ja Mionetto Prosecco.

Freixenetin Ice Cuvee oli todella makea kuohari. Tämä oli merkitty puolikuivaksi, mutta lähes kaikkien makuun tämä oli aivan liian makeaa. Hedelmäisyytensä vuoksi tämä ei ollut yhtään pistävä, joten makeiden juomien ystävät voisivat tälle kyllä lämmetä.

Freixenet Cordon Negro Cava Brut oli puolestaan erittäin kuivaa. Jotkut seurueestamme pitivät tästä, mutta suurimman osan mielestä tämä oli liian kuivaa. Itse ainakin maistoin tässä omenan ja sitruksen makuja eli melkoisen hapokasta tavaraa. 

Freixenet Cava Carta Nevada oli melko hedelmäinen tuttavuus. Tämä oli ihan juotavaa, mutta ei tainnut herättää sen suurempia tunteita.

Murskavoiton nappasi Mionetto Prosecco Brut, josta kaikki tuntuivat pitävän. Maku oli raikkaan hapokas ja sitruksinen olematta kuitenkaan liian kuiva. Tämän voisi kuvitella olevan mahdollisesti lämpimään kesäpäivään juuri nappivalinta.

Valkoviineistä vaihtoehtoina olivat Moselland Riesling Trocken, Devils Rock Riesling sekä KWV Classic Collection Chardonnay.

KWV Classic Collection Chardonnaysta voisi sanoa, että se oli samaan aikaan sekä liian kuiva että liian hedelmäinen. Maku oli jokseenkin karhea ja hedelmäisyys puski mielestäni liikaa läpi. Enkä ollut mielipiteeni kanssa yksin nimittäin kaikki muutkin näyttivät tälle alapeukkua.

Moselland Riesling Trocken oli monien mieleen. Kuvailisin tätä melko kuivaksi, mineraaliseksi ja hapokkaaksi. Tämä olisi muuten voinut olla potentiaalinen ruokavalkkari, mutta yksi Matiaksen bestmaneista tiesi kertoa, että hän on huomannut kyseisessä viinissä todella paljon laadun vaihtelua eli tämän valitseminen hääviiniksi voisi olla pienoinen riski.

Devil's Rock Riesling oli edellistä hieman makeampi. Suurimalle osalle seurueestamme tämä olikin tuttu viini ja nousi lopulta valkkareista täpärästi suosikiksi. Devil's Rock Riesling sopii hyvin niin salaattien, kasvisruoan, kalan sekä kanan kanssa juotavaksi, joten tämän luulisi toimivan hyvin etenkin häidemme alkupalojen kanssa. 

Punaviinejä meillä oli maisteltavana neljää erilaista. Italiainen Ricossa Barbera Apassimento, argenttiinalainen Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec, espanjalainen Campo Viejo Crianza sekä niin ikään espanjalainen Viña Albali Gran Reserva.

Todettakoon heti alkuun, että meille sopivaa hääviiniä ei näistä punkuista löytynyt. Italialainen Ricossa oli mukavan täyteläinen, mutta en kokisi tätä sopivana naudanlihalle, jota meillä on pääruokana vaan ehkä enemmän rasvaisemmalle lihalle kuten porsaalle. Argenttiinalainen
Domaine Bousquet oli maultaan taas liian marjainen. Campo Viojan Rioja oli keskitäyteläinen punkku, jonka nähtiin ehkä sopivan paremmin seurustelu- kuin ruokaviiniksi. Viña Albalissa oli puolestaan melko hapan enkä näkisi tätäkään naudan kanssa nappivalinnaksi. Sopivan ruokapunkun metsästys siis jatkuu edelleen. Jos jollain tulee hyviä punkkuehdokkaita mieleen niin otamme vinkkejä mieluusti vastaan.

Onko muuten kukaan muu roseeviinin ystävä ihmetellyt, että miksi kyseinen viinilaatu puuttuu yleensä häiden juomavalikoimasta? Ruoan kanssa mekään emme ole roseeta ajatelleet tarjota, mutta muuten juotavaksi rosee on mielestäni aivan ihana viini etenkin kesällä. Vielä on hieman auki, että minkä roseen tulemme valitsemaan, mutta muutama vaihtoehto on valmiina.  

Kun vieraat tulevat juhlapaikalle niin meidän ottaessa potrettikuvia tarjoillaan heille maustetun veden lisäksi jotain kesäistä boolia sekä Fentimansin ruusulimonadeja. Kakun kanssa kahviaveciksi on tarjolla Baileysin kermalikööriä tai vaihtoehtoisesti konjakkia. Myöhemmin juhlissa on tarjolla miedommista alkoholeista olutta, siideriä ja lonkeroa. Näiden lisäksi tarjolla on viinejä sekä salakapakan auettua gin & tonicia ja ehkä rommikolaa. Alkoholittomina juomina meillä on noiden ruusulimonadejen lisäksi muita peruslimsoja ja mahdollisesti muutamia erilaisia vichyjä.

Sellainen juomapläjäys tällä kertaa. Olisi kiva kuulla, että millaisia juomia muiden häissä tarjoillaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti