torstai 23. elokuuta 2018

Miksi häiden videokuvaus on meille tärkeää?

Huomaan usein yllättyväni siitä, että yksi häissä minulle itsestäänselvä ja todella tärkeä asia tuntuu monilla hääpareilla karsiutuvan viimeistään häiden budjettia laatiessa kokonaan pois listalta. Nimittäin häiden videokuvaus.

Täytynee avata hieman tarkemmin, että mihin tämä hämmästykseni oikein perustuu.

Visuaalisuus on aina ollut minulle tärkeää ja pidän valokuvien sekä videoiden ottamisesta kovasti. Olenkin itse harrastanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti videoiden kuvaamista ja editointia noin 10 vuotta. Tämä harrastukseni taisi lähteä aikoinaan siitä kun tein muutamille ystävilleni heidän syntymäpäivinään koostevideot kuvista ja kuvaamistani videopätkistä meidän ystävyyden ajalta. Vuosien varrella olemme kuvanneet myös kavereideni kanssa muutamia huumorimielellä tehtyjä lyhytelokuvia.

Omaa sydäntäni lähimpänä ovat kuitenkin matkavideot, joita olen kuvannut niin kotimaassa kuin ulkomailla tehdyillä reissulla tähän päivään mennessä jo monia. Matkavideoissa parasta on, että reissun tunnelmaan pääsee takaisin aivan eri tavalla videoiden kuin kuvien kautta ja muutkin voivat nähdä, että millainen paikka kyseessä aivan oikeasti on. Tätä en oikein itsekkään kunnolla ymmärtänyt ennen kuin aloin noita videoita tekemään. Näitä 5-15 minuutin mittaisia matkavideoita on myös kiva näyttää perheelle ja ystäville sen sijaan, että käynnistäisi 200 valokuvan käsittävän slideshown, johon yleisön mielenkiinto kuitenkin lopahtaa viimeistään 20. kuvan kohdalla. Huomaan itsekin, että katselen omia matkakuvia melko harvoin, mutta noita tekemiäni videoita useastikin. Olen varma, että näin tulee olemaan myös häävideomme kohdalla.

Juuri videoista paremmin välittyvä tunnelma onkin avainsana sille miksi häävideo on meille niin tärkeä. En halua missään nimessä sanoa etteikö taitava valokuvaaja osaisi vangita hienosti myös kuviin häiden tunnelmaa, mutta oman kokemukseni perusteella se vain silti tulee esiin paremmin videoilta. Tämä taitaa olla melko epäsuosittu mielipide, mutta jos pitäisi valita niin itse valitsisin mielummin häiden dokumentaarisen videokuvauksen ja potretti valokuvat kuin pelkkää dokumentaarista valokuvausta.

Toisaalta ymmärrän hyvin pareja, joille videokuvaus on toissijaista valokuvauksen rinnalla. Useimmille valokuvaus kun on huomattavasti "tutumpi ja turvallisempi" vaihtoehto. Varsinkin jos budjetti on rajallinen niin videokuvaus voi tuntua helpolta säästökohteelta. Lisäksi monien käsitys juhlien videokuvaamisesta saattaa perustua vuosien takaisiin kotivideoihin, joissa tärisevällä kädellä kuvannut sukulaissetä on yrittänyt opetella käyttämään juuri hankittua videokameraansa eikä videota ole tietenkään editoitu lainkaan. Näitä löytyy minunkin lapsuudestani :D

Videokuvaajaa häihin etsiessä kannattaa ehdottomasti tutustua tarkasti eri kuvaajien portfolioihin samalla lailla kuin valokuvaajien kanssa. Tyylejä kuvata ja editoida häävideoita on niin paljon erilaisia, että on tärkeää olla varma, että kuvaajan kädenjälki miellyttää juuri teitä. Tarjouspyynnöissä kannattaa myös huomioida, että mitä kaikkea kyseiseen kuvauspakettiin kuuluu. Osa kuvaajista tarjoaa pelkästään noin 5-10 minuutin mittaisia koostevideoita, joissa yleensä videon taustalla soi musiikki ja videoiden alkuperäisiä ääniä kuuluu vain vähän tai ei ollenkaan. Jos häistä haluaa myös pitemmän, usein 45-60 minuutin mittaisen videon, jossa kuuluu esimerkiksi puheita, saattaa tälle tulla jonkin verran lisähintaa. Joskus taas nämä kummatkin versiot kuuluvat koko paketin hintaan, mutta kannattaa siis aina varmistaa mitä on ostamassa. Jos budjetti on tulossa vastaan niin hintaa voi saada alas pyytämällä vain yhden videon.

Voisin höpistä tästä videokuvaus-asiasta ihan liikaakin, mutta eiköhän tässäkin jo tullut tämän postauksen pointti esille, että miksi häiden videokuvaus on meille niin tärkeää. En ole koskaan törmännyt siihen, että joku olisi katunut laittamaansa summaa häiden videokuvaukseen, mutta useammilta olen sen sijaan kuullut harmitteluja jälkikäteen siitä, että häistä ei ole jäänyt kunnollista videomateriaalia. Itse tiedän, että näin todellakin kävisi meille jos häitämme ei videokuvattaisi.

Olisi tosi kiinnostavaa kuulla, että millaisia ajatuksia häiden videokuvaus teissä herättää? Jääkö se pois kenties "ylimääräisenä turhakkeena" vai onko muita, jotka suhtautuvat siihen samalla intohimolla kuin minä? :D

Kuvat: täältä, täältä ja täältä

16 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ajatuksia herättävästä tekstistä.Tämän lukemisen jälkeen häiden videoiminen täytyy meilläkin oikeasti ottaa harkinnan alle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tämä postaus herätti miettimään tarkemmin häiden videokuvausta 😊

      Poista
  2. Meille häiden videoinnissa ei ollut tärkeää niinkään se, että onko kuvaaja hyvä editoimaan, enemmänkin se että yleinen laatu on hyvä ja että häät ylipäätään videoidaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tietysti pääasia, että päivästä ylipäänsä jää jotakin videomateriaalia 😃 Itse voisin hyvin ottaa pelkän raa’an videomateriaalin kuvaajalta ja editoida häävideomme itse, mutta ehkä tällä kertaa jätän sen kuitenkin kuvaajalle 😄

      Poista
  3. Minäkin pidän videointia tärkeänä ja halusin meille häävideon, vaikkakin se on "vain" yhden tutun harrastajan kuvaama. Emme ole vielä saaneet sitä, mutta odotan kovasti, että voisin kuunnella kaasojen puheet uudestaan! Ne olivat niin ihania. Nyt häiden jälkeen minulle on vain iskenyt pieni paniikki siitä, miltä itse videolla näytän ja miten käyttäydyn. En tiedä, uskallanko katsoa nauhaa sitten, kun sen saamme. :')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo onkin ihanaa kun pääsee fiilistelemään puheita ja esimerkiksi vihkimistä uudestaan videoiden kautta 😍 aluksi itseään on varmasti hassua katsella videolta jos ei ole siihen tottunut, mutta minä olen sitä mieltä, että olemalla oma itsensä ei kuitenkaan voi hirveästi mennä pieleen 😉 eli varmasti teidän videosta tulee aivan ihana! ☺️

      Poista
  4. Oi onpa hauskaa, että te olette laittaneet videokuvauksen prioriteettilistan kärkipäähän! Itse kun en ole oikeastaan edes suonut minkäänlaista ajatusta videokuvaukselle:D Tai ajatukset on olleet lähinnä tasoa "olisi kiva jos joku ottaisi tärkeimmistä hetkistä kännykällä vähän videotakin". Luulen, että olen vähän niin kuin tietoisesti unohtanut koko videokuvauksen juurikin budjettisyistä, vaikka olisihan sellainen ammattimaisesti tehty häävideo aivan ihana:) Toivotaan, että perinteiset kuvat kuitenkin riittävät palauttamaan hääpäivän muistot elävästi mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo budjetti tuntuu olevan usein syy videokuvauksen pois jättämiselle, mutta ymmärrän sen kyllä, sillä ammattilaisen tekemä videokuvaus on usein melko hinnakasta. Tehän voitte hyvin pyytää jotakuta vierasta videoimaan tärkeimmät kohdat vihkimisestä ja esimerkiksi puheet 😊 ja varmasti laadukkaat hääkuvatkin jättävät yksinäänkin ihanan muiston päivästä ❤️

      Poista
  5. Olen ihan samaa mieltä kanssansi videokuvauksen ihanuudesta ja "tärkeydestä", ja wuhuu, tänään juuri maksoin meidän videokuvauksen varausmaksun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes ihanaa, että löytyy muitakin häävideoihin hullaantuneita 😄 ja onnittelut kuvaajan löytymisestä! ❤️

      Poista
  6. Oon myös täysin samaa mieltä sun kanssa ja meille olikin alusta saakka selvää, että myös videokuvaus on saatava. Tällä hetkellä odotellaankin malttamattomana kuvaajan tuotoksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! Toivottavasti saatte nähdä ne pian! :)

      Poista
  7. Meilläkin videokuvaajan palkkaaminen karsiutui pois, ihan vain siksi että rahaa siihen ei yksinkertaisesti ollut. Valokuvaus oli meillä melko kallis. En pitänyt videokuvausta kovin tärkeänä, koska en koe olevani parhaimmillani videolla...päinvastoin. Yksi sukulaisemme kuitenkin kuvasi juhlista videota, jota emme ole vieläkään jaksaneet katsoa loppuun. :D Ammattilaisen kuvaama "häätraileri" ja lyhyt kooste juhlasta olisi kyllä ollut kiva, jos rahat olisivat riittäneet.

    Tuo idea matkavideoiden kuvaamisesta kuulostaa kivalta, pitäisi ehkä ottaa omaankin käyttöön. :) Millaisella kameralla olet kuvannut videota matkoilla?

    VastaaPoista
  8. Jos omat tai jonkun tutun taidot riittävät niin ehkä tuosta sukulaisen kuvaamasta videosta saisi editoitua jonkun lyhyemmän pätkän, jonka jaksaisi katsoa useammin? 😃

    Olen kuvannut joko ihan videokameralla tai Olympus pen e-pl7- kameralla, jolla kyllä tulee tosi hyvälaatuista kuvaa jos haluaa kameran, joka ei paina paljon ja jolla saa sekä hyviä valokuvia että laadukasta videokuvaa 😊

    VastaaPoista
  9. Edelleen pidän videokuvausta mukana suunnitelmissa ja selvittelen videokuvauksen mahdollisuutta ja vertailen eri kuvaajia. Toinen ei pidä videokuvausta yhtään tärkeänä, joten tilanne elää videoinnin osalta. Olen lukenyt paljon myös eri postauksia häistä, joissa videokuvaus on ollut ja videokoosteet on ihan mielettömiä. Ehkä ajan kanssa saan tuon toisenkin innostumaan, mutta budjetissa se tietää jonkun muun panostuksen pienentymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydätte vielä budjettiin sopivan videokuvaajan 😊 tietysti valokuvaajaltakin voisi kysyä, että onnistuuko jonkinlaisten videopätkien kuvaaminen mikäli erillinen videokuvaus jää pois.

      Poista